Stickers voor je boot

Wanneer moet uw vaartuig een Y nummer dragen, oftewel een registratienummer? Het is alleen nodig een registratienummer te dragen wanneer u een registratieplicht heeft. Een registratieplicht is voor een motorboot, waterscooter of jetski, welke èn korter zijn dan 20 meter èn sneller varen dan 20 km per uur. Deze vaartuigen worden ook wel omschreven als “snelle motorboot “. 

Registeren van een snelle motorboot moet u bij RDW doen. dit kan online op hun website. U dient wel: 

  1. in het bezit zijn van digid
  2. 18 jaar of ouder zijn
  3. in Nederland wonen

Aan welke bepalingen dient het Y nummer te voldoen? Het Ynummer van uw boot moet goed zichtbaar zijn op uw vaartuig. Dit Y-nummer (registratienummer) staat vermeld op uw registratiebewijs. Het teken moet aan beide zijn van de motorboot ( waterski of jetski) in het midden van het schip of aan de boeg aangebracht worden. Er zijn 3 verschillende soorten opbouw van het Ynummer, zoals:

YA-12-34    |   12-34-YA     |   1-YA-123

  • Het registratienummer moet goed zichtbaar zijn
  • de bevestiging moet niet makkelijk loslaten
  • de tekens mogen niet snel vervagen of verloren gaat

Afmetingen van het (Nederlandse) registratieteken 

letters en cijfers van tenminste 150 mm hoog, 100 mm breed en stamdikte (de breedte van de letter zelf) van minimaal 20 mm.

De Ynummers die u op Ynummerboot.nl of stickersvoorjeboot.nl kunt laten maken, voldoen aan alle eisen die de wet eraan hangt.

[bron. rijksoverheid.nl / RDW.nl dd.24-09-2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *